عوامل ارگونومیک کار ،شرایط و محیط کار را به شکلی طراحی می کند که با خصوصیات روانی و فیزیکی افراد سازگاری داشته باشد . این طراحی باعث می شود مشکلات روحی و جسمی محیط کار به حداقل برسد و بهره وری افزایش یابد .

ارگونومی چیست ؟

ارگونومی به طراحی و مطالعه محیط کار و ابزارهای کار افراد می پردازد به گونه ای که راحتی و ایمنی پرسنل افزایش پیدا کند .ارگونومی شرایط کار را با ویژگی ها و نیازهای روانی و جسمی کارکنان تطبیق می دهد .

این علم شامل  طراحی محیط کاری ، تجهیزات و سیستم های مختلف به گونه ای است که افراد به راحتی و بدون ریسک بتوانند از آنها استفاده کنند .

 

در ادامه  به تعدادی از عوامل ارگونومیک کار اشاره می کنیم :

1-طراحی محیط کار :

طراحی محیط کار در دو سطح روانی وفیزیکی انجام میگیرد .

 

2- طراحی تجهیزات کاری و مبلمان :

صندلی باید به نحوی طراحی شود که کمر و گردن دچار درد و ناراحتی نشوند .و ارتفاع صندلی نیز برای راحتی کمر قابل تنظیم باشد .میز و صفحه کلید در محل مناسب قرار گیرند تا به راحتی بتوان از آنها استفاده کرد .

 

3-نور محیط کار و عوامل ارگونومیک کار :

نور باید در محل کار به گونه ای باشد که افراد بدون فشار به چشم بتوانند به راحتی کار کنند .و در صورت استفاده از نورهای مصنوعی باید از نورهای غیر مستقیم در محل کار استفاده شود .

 

4-تهویه ودما :

محیط کار باید دارای تهویه مناسب هوا و دمای قابل تنظیم و مناسب باشد .

 

5-حرکت و استراحت کوتاه :

کارکنان باید  بتوانند در محیط کار در فواصل زمانی مشخص استراحت کنند و حرکات کششی یا پیاده روی کوتاه داشته باشند تا از آسیب های ناشی ازنشستن زیاد در امان باشند .

 

6-صدا:

سطح صدا باید به صورتی باشد که تمرکز افراد را به هم نریزد .طراحی مناسب فضا می تواند آلودگی های صورتی را کاهش دهد .

 

7-سلامت روان و عوامل ارگونومیک کار:

سلامت روانی کارکنان نیز از موارد مهمی است که علاوه بر طراحی فیزیکی محیط کار به آن نیز باید توجه نمود .فضای آرام و به دور از تنش می تواند عملکرد افراد را بهبود بخشد .

8-فشار کاری و مدیریت زمان:

از ارکان مهم ارگونومی روانی می توان به ایجاد تعادل بین کار وزندگی ،مدیریت مناسب فشار کاری اشاره نمود .

9-ایجاد نظم در محیط کار :

ایجاد محیطی بدون آشفتگی و دارای نظم و برنامه به پرسنل اجازه می دهد با تمرکز بهتری کار کنند .

10-راحتی و امنیت فیزیکی:

محیط کار باید به گونه ای طراحی شود که ریسک حوادث کاری به حداقل برسد و  با استفاده از تجهیزات حفاظتی و نصب علامتهای ایمنی مناسب خطراتی مانند لغزش ،سقوط یا برخورد اجسام نیز کاهش یابد .

 

11-چیدمان ابزار و لوازم کار :

وسایل کار باید به نحوی قرار داده شده باشند که بدون نیاز به حرکت های سخت و ناگهانی و به آسانی بتوان به آنها دسترسی داشت .

12-تنظیم صفحه نمایش :

فاصله صفحه نمایش از چشم باید در حدود 50 تا 75 سانتی متر باشد و هم راستا با سطح چشم قرار گیرد تا نیاز به نگاه کردن به بالا و پایین نباشد .

13-نرم‌افزارهای مورد استفاده :

طراحی نرم افزارهایی که کارکنان با آنها کار می کنند باید به گونه ای باشد که کار را ساده تر و سریع تر کند تا کارکنان بدون اتلاف وقت و فشار اضافی به اهداف خود برسند .

14-آموزش ارگونومیک:

کارکنان باید با اصول  صحیح ارگونومیک آشنا شوند تا بتوانند به بهترین نحو و بدون آسیب دیدن کار کنند.

این عوامل باعث کاهش مشکلات فیزیکی و روحی، افزایش راحتی و بهبود بهره‌وری در محیط کار می‌شوند.

عوامل زیان آور ارگونومیک در شغلهای مختلف :

عوامل زیان آور ارگونومیک در محیط کار تاثیرات منفی بر سلامت کارکنان دارند .و می توانند باعث ایجاد استرس و آسیب به بدن شوند .

تعدادی از این عوامل زیان آور در ادامه ذکر شده اند :

  • حرکتهای تکراری و عوامل ارگونومیک کار:

در بعضی مشاغل مانند مونتاژکاران ،تایپیست ها و … داشتن حرکات تکراری انگشتها و مچ دست می تواند منجر به درد مفاصل یا مشکلات عضلانی -اسکلتی شود .

  • وضعیت نامناسب بدن:

در بعضی شغلها مثل پرستاری ،کار در انبار ،جراحی و … که کارکنان مجبور به خم شدن و نشستن های طولانی در وضعیت های نامناسب هستند امکان آسیب های عضلانی و اسکلتی وجود دارد.

  • بلند کردن بارهای سنگین :

در شغلهایی که افراد باید بارهای سنگین را جابجا کنند ،در صورتی  که جابجایی به صورت نادرست انجام گیرد آسیب های کمر،زانو ،گردن و …را به همراه دارد .

  • نورضعیف و نامناسب :

در شغلهای اداری و شغلهایی که با کامپیوتر یا ابزارهای دقیق کار انجام می شود .در صورت نورپردازی ضعیف و بد کارکنان دچار خستگی چشم ،سردرد و حتی مشکلات بینایی می شوند .

  • نویز و صدای بالا :

در مشاغلی مانند  کارخانه ها ،ساختمان سازی یا رانندگی که افراد در معرض صداهای بلند قرار دارند ممکن است کارکنان دچار آسیب های شنوایی شوند.

  • تغییرات دما و عوامل ارگونومیک کار :

افرادی که در محیط های سرد یا گرم (معدن،کشاورزی ،صنایع نفت و گاز ) کار می کنند .ممکن است دچار سرما زدگی ،گرمازدگی و یا مشکلات پوستی و تنفسی گردند .

  • فشار کاری و استرس :

درمشاغلی مثل پزشکان ،معلمان ،مدیران که حجم کاری زیاد و مسئولیتهای زیاد دارند ،امکان ابتلا به استرس شغلی یا مشکلات روانی دیگر زیاد است .

سخن پایانی :

در مجموع شناسایی و کنترل عوامل ارگونومیک کار می تواند باعث افزایش بهره وری در محیط کار شود .اقداماتی مانند آموزش ، طراحی مناسب کار ،استفاده از تجهیزات ایمنی می توانند شرایط و محیط کار را بهبود بخشند .جهت دریافت مشاوره، استعلام خدمات یا ثبت درخواست اجرای پروژه‌های اندازه گیری عوامل زیان آور ارگونومیک کارفرمایان و مدیران محترم می‌توانند از طریق راه‌های ارتباطی درج‌شده در وب‌سایت رسمی شرکت اقدام نمایند. تیم فنی و کارشناسی شرکت، آماده حضور در محل، اندازه گیری عوامل زیان آور ارگونومیک متناسب با شرایط خاص هر سازمان می‌باشد.

شماره های تماس :

۰۹۱۳۶۴۵۱۴۱۶

۰۹۱۳۸۱۸۷۴۳۴

imentejarat.com